Coeliakie
Coeliakie
Coeliakie (spreek uit: seu-lia-kíe) is een chronische aandoening waarbij men intolerant is voor gluten. Het eten van gluten veroorzaakt beschadigingen aan het slijmvlies van de dunne darmwand. De dunne darmwand bestaat uit darmplooien met daarop darmvlokken. Deze darmvlokken nemen normaal gesproken de voedingsstoffen op uit het eten wat de darm passeert. Bij mensen met coeliakie verdwijnen de darmvlokken en worden de voedingsstoffen niet of nauwelijks opgenomen. De klachten die kunnen voorkomen bij coeliakie zijn onder andere diarree, verstopping, groeistoornissen bij kinderen, humeurigheid en vermoeidheid. Lactose intolerantie, diabetes 1 en botontkalking zijn aandoeningen die vaak in combinatie met coeliakie zich manifesteren.
Glutenvrij dieet
Een glutenvrij dieet voorkomt verdere beschadiging van het darmslijmvlies. Het darmvlies kan zich herstellen, waardoor de klachten verminderen. Er is nog geen medicijn tegen coeliakie. Het enige wat werkt is het levenslang vasthouden aan het glutenvrij dieet.
Gluten
Gluten is een eiwit die voorkomt in granen, zoals tarwe, rogge, spelt en kamut. Gluten zit in brood, pasta, koek, gebak en pizza. Dit zijn de voor de hand liggende producten. Er zijn ook ´verborgen´ gluten, dit zit in producten waar men het niet verwacht. Dat zijn bijvoorbeeld drop, mayonaise, bouillionblokjes of mosterd. Voor iemand met coeliakie is het dus noodzaak om de etiketten goed te controleren op glutenhoudende bestandsdelen, zoals tarwezetmeel.
Prevalentie
Volgens onderzoek van de Nederlandse Coeliakie Vereniging heeft ongeveer 1 op de 100 Nederlanders coeliakie, 160.000 mensen, maar slechts 1 op de 800 Nederlanders weet het. Hiermee is coeliakie de meest onbekende volksziekte in Nederland.
Kijk voor meer informatie op de site van de Nederlandse Coeliakie Vereniging.